artikel


vi fitness standard weight plates
Definisi Definisi mudah untuk frekuensi latihan ialah berapa kali anda training dalam seminggu. Sekiranya anda buat latihan squat pada hari Selasa dan Jumaat dalam sesuatu minggu, maka frekuensi squat anda ialah 2 kali per minggu. Prinsip Asas Frekuensi Berdasarkan teori General Adaptation Syndrome (GAS), sekiranya anda ‘berehat’ terlalu lama (e.g. tidak kerap training), anda […]

Asas Mengenai Frekuensi Latihan


vifitness deadlift platform
Intensiti latihan Intensiti didefinisikan sebagai tahap ‘usaha’ (level of effort) yang dilakukan ketika melakukan sesuatu exercise, yang diukur secara relatif terhadap ‘usaha’ maksimum (max effort) yang boleh dilakukan. Untuk mengira intensiti, anda perlu tahu 1-rep max (1RM) anda untuk sesuatu exercise. Kemudian, tahap intensiti boleh diukur dengan peratusan berdasarkan 1RM […]

Asas Mengenai Intensiti Latihan


Definisi Sebelum mulakan diskusi mengenai volume latihan, anda perlu faham definisi volume latihan. Definisi volume latihan ialah jumlah ‘kerja’ yang dilakukan. Cara Untuk Mengira Volume ‘Kerja’ yang dimaksudkan di sini ialah jumlah reps, set, dan berat yang dilakukan. Ada banyak cara untuk mengira jumlah volume latihan, tapi dua cara yang […]

Asas Mengenai Volume Latihan


training bulan Ramadhan
Knee jerk reaction saya apabila timbul soalan berkenaan training bulan Ramadhan adalah “Ye ke makan tak cukup?” Pelbagai isu dari subjek training bulan Ramadhan dan pemakanan ketika berpuasa kebanyakannya timbul daripada mitos-mitos entah mana datang.  Mitos-mitos ini terus-menerus dipercayai atas beberapa faktor; Sesuatu perkara, sekiranya diulang-ulang akan dipercayai benar, walaupun […]

Macam Mana Nak Training Bulan Ramadhan Ni? Makan Pun Tak ...



Biceps curl, triceps kickback, lateral raise dan lain-lain latihan isolasi adalah tidak efisyen, terutamanya sekiranya anda tidak menggunakan performance enhancing drugs(PED) seperti steroid. Untuk seseorang yang menjalani latihan tanpa menggunakan PED, pertambahan otot adalah sangat bergantung kepada proses pertambahan otot secara sistemik (secara keseluruhan). Secara amnya, sekiranya anda membuat latihan […]

Biceps Curl Tak Berkesan Untuk Tambah Otot?


bukan pengguna steroid
Nak kenalpasti pengguna steroid? Dalam artikel Bahasa Malaysia yang lepas, kami telah mengulas tentang bagaimana faktor genetik memainkan peranan yang sangat penting sekiranya anda berlatih untuk binabadan. Dan dalam artikel tersebut, kami ada menyatakan bahawa ada kaedah tertentu untuk kita membuat andaian berasas sama ada seseorang adalah pengguna steroid atau […]

Pengguna Steroid Boleh Dikenalpasti


tak pakai steroid
Situasinya, anda membuat keputusan untuk menjalani latihan natural bodybuilding untuk jadi natural bodybuilder tanpa pakai steroid kononnya bersama dengan seorang rakan. Anda berdua mempunyai berat badan, ketinggian, umur dan pengalaman menjalani latihan yang sama di mana anda berdua tidak pernah berlatih sebelum ini, dan sekarang baru dapat semangat baru. Setelah berlatih […]

Pakai Steroid Ni, Sebab Tu Dia Lagi Besar!


Bench tanpa Smith Machine
Yang mana satu patut saya gunakan, mesin atau bebanan bebas (free weight)? Bagus ke pakai Smith Machine untuk training?Soalan yang ringkas, tapi banyak pendapat mengenai tajuk ini.  Kali ini saya nak bincangkan pendapat saya mengenai perkara ini. Apakah latihan menggunakan bebanan bebas? Latihan yang menggunakan bebanan bebas adalah latihan yang […]

Jangan Pakai Smith Machine!



tambah berat otot
Tak Berjaya Tambah Berat Walaupun Makan Sangat Banyak Dalam masa ramai yang tengah berusaha untuk turunkan berat badan, saya juga sering disoal mengenai cara untuk tambah berat badan. Biasanya soalan nak naikkan berat badan ini dalam konteks bina badan dan nak tambah otot lah. Mana ada orang nak naik berat […]

Tak Tambah Berat Walau Dah Makan Macam Bela Hantu


artikel whey protein
Berapa banyak sebenarnya whey protein yang diperlukan selepas latihan? Seperti yang saya pernah tulis sebelum ni, saya pernah jumpa dengan pelbagai nasihat di gym yang sangat merepek yang mana asas nasihat mereka adalah bukti retorik semata-mata. Seperti dalam buku teks sejarah tingkatan 1, sumber lisan adalah sangat rapuh dan mudah […]

Whey Protein Berharga, Jangan Bazirkan!


artikel cardio bakar lemak
Lakukan latihan metabolic resistance, bukan cardio untuk bakar lemak. Latihan jenis ini meningkatkan metabolisma, mengekalkan otot dan membakar lemak dengan lebih berkesan. Bagaimana nak lakukan latihan ‘metabolic resistance’? Teruskan membaca! Gunakan latihan menggunakan beban sebagai latihan utama untuk membuang lemak dan lupakan latihan kardio ‘steady state’ berintensiti rendah yang anda […]

Berhenti Lakukan Cardio Untuk Bakar Lemak!


Senarai 4 Mitos Six Packs Yang Tak Patut Ada  Mitos Abdomen 1: Jangan gunakan beban untuk latihan abdomen. Saya lihat banyak juga yang berpegang pada mitos six packs ni, tapi saya tak pernah nampak logiknya. Sekiranya anda menggunakan beban untuk latihan dada, kaki, biceps dan sebagainya, mengapa tidak guna beban […]

4 Mitos Six Packs Yang Sepatutnya Dah Basi



tambah berat otot
Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) dan Kaitan Dengan Training Ada individu yang membuat latihan sehingga rasa otot ‘penuh’ (pumped), selagi biceps tak rasa ketat, selagi itulah curl dilakukan. Ada juga yang buat latihan untuk ‘mencari’ sakit-sakit sedap yang bermula lebih kurang keesokan harinya. Haha. Sehinggakan ada yang runsing apabila kesakitan […]

DOMS: Patut Tak Rasa Sakit Lepas Training?


Semua Jenis Diet Pun Nak Claim Diet Terbaik Terdapat pelbagai jenis nama diet yang anda boleh Google seperti 5:2, Dukan, Paleo, Atkin’s, Southbeach dan banyak lagi. Setiap jenis diet tersebut mengamalkan beberapa prinsip berbeza tapi secara umum kesemuanya berlegar di sekitar prinsip utama yang sama. Antara prinsip yang digunapakai dalam […]

Diet Terbaik Untuk Mengurangkan Berat Badan


artikel whey protein
Keperluan Untuk Supplement Seperti Whey, Creatine, BCAA dan Sebagainya Satu lagi soalan yang biasa ditanya oleh pengunjung gimnasium adalah tentang keperluan mengambil supplement, selalunya berkisar tentang supplement protein dan mass gainer. Suplemen-suplemen ini harganya mahal dan, jadi seringkali saya dengar dan terdengar perbincangan mengenai supplement terbaik di gimnasium. Apa kata […]

Supplement Apa Perlu Saya Ambil?