Latihan


tukar lemak jadi otot
Anda tak boleh tukar lemak jadi otot! Takkan berlaku sebab lemak dan otot ialah dua benda berbeza yang tak boleh saling diganti antara satu sama lain. Baca: Turun Berat Berbelas Kilo Dalam Seminggu? Proses respirasi Segala tenaga dalam badan dijana oleh proses respirasi. Ya, respirasi ini merujuk kepada pernafasan. Cumanya […]

Tukar Lemak Jadi Otot?


letih
Letih lah. Malas training. Badan sakit-sakit, DOMS. Lesu. Macam kena langgar lori lepas powerlifting meet. Pelbagai ungkapan yang di atas semuanya boleh diterjemahkan sebagai ‘letih’. Ya! Even rasa malas nak training pun boleh dikaitkan dengan letih. Jadi, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan keletihan (‘fatigue’) yang berkaitan dengan training? Bila training […]

Letih : Mekanisme dan Strategi


Ramadhan Tips
Selamat berpuasa dalam bulan Ramadhan! Berpuasa dalam bulan Ramadhan ini perlu dilihat sebagai salah satu cara untuk kita untuk memperkukuhkan ‘self control’ dan membuat refleksi diri. Kita harus menyedari yang ada perkara lain yang juga penting berbanding strength training dan nutrisi yang baik. Ini tak bermakna kita harus terus abaikan […]

Tips Ramadhan: Training dan Nutrisi




teknik-deadlift
Kita dah tahu bahawa teknik untuk jadi lebih kuat dan menambah jisim otot perlukan masa. Hal ini adalah demikian kerana otot perlu beradapatasi, selain daripada faktor-faktor lain yang mempengaruhi kekuatan dan proses hypertrophy. Anda boleh baca artikel kami yang sebelum ini untuk mengetahui tentang kaitan antara saiz otot dan kekuatan. […]

Teknik: Angkat Lebih Berat Serta Merta!







Artikel ini agak panjang dan mungkin agak ‘dry’ dari segi kandungannya kerana ianya penuh fakta, nombor dan perincian. Tapi sekiranya anda berjaya baca sampai habis dan fahamkan dengan baik, anda akan dapat maklumat-maklumat yang sangat berharga; ⭐️ Proses bulking dan cutting untuk bodybuilding tanpa bahan terlarang.⭐️ Angka-angka target penting ketika […]

Case Study: Beginner Yang Macam Pro!



“Macam-macam program latihan dan buat, tak jadi pun!” “Dah dekat setahun pergi gym, tapi hasilnya biasa-biasa je!” Sekiranya ada pelanggan kami yang mengeluh kepada kami tentang situasi di atas, kami akan minta pelanggan tersebut untuk tunjukkan program latihan yang digunakan dan cara ianya dipraktikkan. Kami juga buat review program nutrisi […]

Prinsip Program Latihan Efektif