diet


diet media sosial
Kalau anda lihat sekitar di media sosial, post-post yang dibuat oleh kalangan ‘influencer’ dalam niche fitness, diet, weight loss dan yang seangkatan dengannya boleh dikategorikan kepada dua spektrum: 1. Makan apa sahaja sepanjang masa sambil mengekalkan berat badan dan fizikal yang menarik. Aiskrim, pizza, alkohol dalam kuantiti banyak. Digambarkan seolah-olah […]

Kerunsingan Diet di Media Sosial








tambah berat otot
Tak Berjaya Tambah Berat Walaupun Makan Sangat Banyak Dalam masa ramai yang tengah berusaha untuk turunkan berat badan, saya juga sering disoal mengenai cara untuk tambah berat badan. Biasanya soalan nak naikkan berat badan ini dalam konteks bina badan dan nak tambah otot lah. Mana ada orang nak naik berat […]

Tak Tambah Berat Walau Dah Makan Macam Bela Hantu


artikel whey protein
Berapa banyak sebenarnya whey protein yang diperlukan selepas latihan? Seperti yang saya pernah tulis sebelum ni, saya pernah jumpa dengan pelbagai nasihat di gym yang sangat merepek yang mana asas nasihat mereka adalah bukti retorik semata-mata. Seperti dalam buku teks sejarah tingkatan 1, sumber lisan adalah sangat rapuh dan mudah […]

Whey Protein Berharga, Jangan Bazirkan!



Senarai 4 Mitos Six Packs Yang Tak Patut Ada  Mitos Abdomen 1: Jangan gunakan beban untuk latihan abdomen. Saya lihat banyak juga yang berpegang pada mitos six packs ni, tapi saya tak pernah nampak logiknya. Sekiranya anda menggunakan beban untuk latihan dada, kaki, biceps dan sebagainya, mengapa tidak guna beban […]

4 Mitos Six Packs Yang Sepatutnya Dah Basi


Semua Jenis Diet Pun Nak Claim Diet Terbaik Terdapat pelbagai jenis nama diet yang anda boleh Google seperti 5:2, Dukan, Paleo, Atkin’s, Southbeach dan banyak lagi. Setiap jenis diet tersebut mengamalkan beberapa prinsip berbeza tapi secara umum kesemuanya berlegar di sekitar prinsip utama yang sama. Antara prinsip yang digunapakai dalam […]

Diet Terbaik Untuk Mengurangkan Berat Badan


artikel whey protein
Keperluan Untuk Supplement Seperti Whey, Creatine, BCAA dan Sebagainya Satu lagi soalan yang biasa ditanya oleh pengunjung gimnasium adalah tentang keperluan mengambil supplement, selalunya berkisar tentang supplement protein dan mass gainer. Suplemen-suplemen ini harganya mahal dan, jadi seringkali saya dengar dan terdengar perbincangan mengenai supplement terbaik di gimnasium. Apa kata […]

Supplement Apa Perlu Saya Ambil?


Nak Turun Berat Badan Lepas Raya Aidilfitri baru sahaja lepas. Dan seperti biasa, selepas apa-apa sahaja perayaan, banyak di antara kita yang cuba untuk turun berat badan yang telah bertambah sepanjang musim perayaan. Malangnya, kebanyakan daripada kita telah banyak kali cuba turun berat badan, namun tidak berhasil. Selepas raya tahun […]

Turun Berat Badan Pasca Aidilfitri