Jenis Diet Yang Terbaik

jenis diet terbaik

Pelbagai jenis diet yang popular sekarang ini. Tanggapan dan claim juga kadang-kadang sampai tak masuk akal, kadangkala menyimpang jauh dari kaedah sains dan fakta-fakta yang jelas. Pening juga bila baca pasal pelbagai jenis diet ni, sebab semua pun ada testimoni yang sangat convincing, dan anekdot yang menggiurkan!

Tapi tahukah anda, semua jenis diet tersebut mengaplikasikan prinsip yang sama? Dan sebenarnya sebahagian besar daripada diet-diet tersebut memang boleh membuahkan hasil selagi kekal dalam prinsip tertentu?

Baca: Cara Kira Kalori DIY Serta Strategi Pengubahsuaian.

Contoh-contoh archetype diet.

Contoh-contoh diet archetype yang biasa kita dengar kebelakangan ini termasuklah:

1. Low fat diet.
2. Low carbohydrate diet.
3. Ketogenic diet. (sejenis subtype kepada low carbohydrate diet, tapi sedikit berbeza dari prinsip)
4. High protein diet.
5. Intermittent fasting

Walaubagaimanapun, semua diet ini hanya berkesan apabila ianya mengekalkan prinsip mekanisme pengambilan kalori kurang dari keperluan secara konsisten. Tiada kompromi di situ.

Kita dapat menyimpulkan sebegitu kerana setakat artikel ini ditulis, tiada kajian yang menunjukkan kelebihan dari segi fat loss apabila low carbohydrate diet (termasuk ketogenic) digunakan.

Perlu diketahui yang kajian-kajian yang digunapakai untuk membandingkan jenis-jenis diet tersebut bukan sebarang. Kesemuanya menepati kaedah controlled, inpatient, isocaloric (jumlah kalori sama) serta kadar protein diseragamkan di antara kumpulan-kumpulan yang dikaji.

Dari situ, kita dapat membandingkan kesemua jenis archetype diet memberi kesan yang sama selagi kalori diseragamkan dan disesuaikan untuk individu.

Fat pula bagaimana?

Kalau dah buat low carbohydrate diet dan protein diseragamkan, maka kadar pengambilan fat sudah tentu jadi tinggi untuk capai kalori yang seragam di antara kumpulan-kumpulan kajian.

Hal ini adalah demikian kerana;

1 gram carbohydrate = 4 kalori
1 gram protein = 4 kalori
1 gram fat = 9 kalori

Ini fakta. Memang dah terbukti melalui calorimetry, sejak berzaman lamanya.

Baca: Mengapa Gula Tak Bersalah?

Perspektif

Kalau sewaktu berpuasa, seperti ketika mengamalkan intermittent fasting, anda masih lagi boleh menambah lemak!

Ianya boleh berlaku apabila pengambilan kalori lebih dari keperluan.

Memang masa berpuasa, tiada makanan diambil lansung, dan tiada kalori masuk. Tapi kalau ketika berbuka puasa anda mengambil kalori yang sangat banyak sehingga lebih dari keperluan, anda masih akan menyimpan lebihan kalori sebagai lemak.

Anda boleh buat fat loss walaupun hanya makan lemak semata-mata!

Kalau diet anda 100% lemak, tiada karbohidrat dan protein, tetapi jumlah kalori sehari masih dalam keadaan defisit, anda akan membakar lemak yang tersimpan untuk dijadikan tenaga.

Kesimpulan

Anda boleh buat mana-mana diet yang anda suka, ianya akan berkesan! Syaratnya, anda harus berada dalam defisit kalori secara konsisten.

Nak makan kek? Aiskrim? Coklat? Sup lemak? Boleh!

Anda harus sedar perbezaan apabila kita membandingkan diet untuk fat loss, dan diet untuk fat loss yang sihat. Itu mungkin topik untuk artikel seterusnya nanti. Terlalu panjang pula kalau nak dijadikan artikel santai seperti ini.

Hantar message ke laman Facebook kami kalau nak kami buat plan untuk turunkan berat masa bulan Ramadhan nanti!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *