cara besarkan otot


Biceps curl, triceps kickback, lateral raise dan lain-lain latihan isolasi adalah tidak efisyen, terutamanya sekiranya anda tidak menggunakan performance enhancing drugs(PED) seperti steroid. Untuk seseorang yang menjalani latihan tanpa menggunakan PED, pertambahan otot adalah sangat bergantung kepada proses pertambahan otot secara sistemik (secara keseluruhan). Secara amnya, sekiranya anda membuat latihan […]

Biceps Curl Tak Berkesan Untuk Tambah Otot?


tambah berat otot
Tak Berjaya Tambah Berat Walaupun Makan Sangat Banyak Dalam masa ramai yang tengah berusaha untuk turunkan berat badan, saya juga sering disoal mengenai cara untuk tambah berat badan. Biasanya soalan nak naikkan berat badan ini dalam konteks bina badan dan nak tambah otot lah. Mana ada orang nak naik berat […]

Tak Tambah Berat Walau Dah Makan Macam Bela Hantu


artikel whey protein
Berapa banyak sebenarnya whey protein yang diperlukan selepas latihan? Seperti yang saya pernah tulis sebelum ni, saya pernah jumpa dengan pelbagai nasihat di gym yang sangat merepek yang mana asas nasihat mereka adalah bukti retorik semata-mata. Seperti dalam buku teks sejarah tingkatan 1, sumber lisan adalah sangat rapuh dan mudah […]

Whey Protein Berharga, Jangan Bazirkan!


Senarai 4 Mitos Six Packs Yang Tak Patut Ada  Mitos Abdomen 1: Jangan gunakan beban untuk latihan abdomen. Saya lihat banyak juga yang berpegang pada mitos six packs ni, tapi saya tak pernah nampak logiknya. Sekiranya anda menggunakan beban untuk latihan dada, kaki, biceps dan sebagainya, mengapa tidak guna beban […]

4 Mitos Six Packs Yang Sepatutnya Dah Basi



tambah berat otot
Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) dan Kaitan Dengan Training Ada individu yang membuat latihan sehingga rasa otot ‘penuh’ (pumped), selagi biceps tak rasa ketat, selagi itulah curl dilakukan. Ada juga yang buat latihan untuk ‘mencari’ sakit-sakit sedap yang bermula lebih kurang keesokan harinya. Haha. Sehinggakan ada yang runsing apabila kesakitan […]

DOMS: Patut Tak Rasa Sakit Lepas Training?