Artikel Bahasa Malaysia


tukar lemak jadi otot
Anda tak boleh tukar lemak jadi otot! Takkan berlaku sebab lemak dan otot ialah dua benda berbeza yang tak boleh saling diganti antara satu sama lain. Baca: Turun Berat Berbelas Kilo Dalam Seminggu? Proses respirasi Segala tenaga dalam badan dijana oleh proses respirasi. Ya, respirasi ini merujuk kepada pernafasan. Cumanya […]

Tukar Lemak Jadi Otot?


diet media sosial
Kalau anda lihat sekitar di media sosial, post-post yang dibuat oleh kalangan ‘influencer’ dalam niche fitness, diet, weight loss dan yang seangkatan dengannya boleh dikategorikan kepada dua spektrum: 1. Makan apa sahaja sepanjang masa sambil mengekalkan berat badan dan fizikal yang menarik. Aiskrim, pizza, alkohol dalam kuantiti banyak. Digambarkan seolah-olah […]

Kerunsingan Diet di Media Sosial


letih
Letih lah. Malas training. Badan sakit-sakit, DOMS. Lesu. Macam kena langgar lori lepas powerlifting meet. Pelbagai ungkapan yang di atas semuanya boleh diterjemahkan sebagai ‘letih’. Ya! Even rasa malas nak training pun boleh dikaitkan dengan letih. Jadi, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan keletihan (‘fatigue’) yang berkaitan dengan training? Bila training […]

Letih : Mekanisme dan Strategi


turunkan berat badan
1. “Turunkan berat badan sebanyak 10kg dalam 10 hari! Hanya perlu minum Minuman X!” 2. “Anda perlu belajar dan praktikkan menghadkan pengambilan kalori sambil mengamalkan gaya hidup sihat untuk turunkan berat badan dan mengekalkannya.” Bandingkan dua pernyataan tentang turunkan berat badan di atas, yang mana satu yang anda rasa orang […]

Kisah Kegagalan ‘Biggest Loser’



Ramadhan Tips
Selamat berpuasa dalam bulan Ramadhan! Berpuasa dalam bulan Ramadhan ini perlu dilihat sebagai salah satu cara untuk kita untuk memperkukuhkan ‘self control’ dan membuat refleksi diri. Kita harus menyedari yang ada perkara lain yang juga penting berbanding strength training dan nutrisi yang baik. Ini tak bermakna kita harus terus abaikan […]

Tips Ramadhan: Training dan Nutrisi






teknik-deadlift
Kita dah tahu bahawa teknik untuk jadi lebih kuat dan menambah jisim otot perlukan masa. Hal ini adalah demikian kerana otot perlu beradapatasi, selain daripada faktor-faktor lain yang mempengaruhi kekuatan dan proses hypertrophy. Anda boleh baca artikel kami yang sebelum ini untuk mengetahui tentang kaitan antara saiz otot dan kekuatan. […]

Teknik: Angkat Lebih Berat Serta Merta!







Artikel ini agak panjang dan mungkin agak ‘dry’ dari segi kandungannya kerana ianya penuh fakta, nombor dan perincian. Tapi sekiranya anda berjaya baca sampai habis dan fahamkan dengan baik, anda akan dapat maklumat-maklumat yang sangat berharga; ⭐️ Proses bulking dan cutting untuk bodybuilding tanpa bahan terlarang.⭐️ Angka-angka target penting ketika […]

Case Study: Beginner Yang Macam Pro!