Nutrition


tukar lemak jadi otot
Anda tak boleh tukar lemak jadi otot! Takkan berlaku sebab lemak dan otot ialah dua benda berbeza yang tak boleh saling diganti antara satu sama lain. Baca: Turun Berat Berbelas Kilo Dalam Seminggu? Proses respirasi Segala tenaga dalam badan dijana oleh proses respirasi. Ya, respirasi ini merujuk kepada pernafasan. Cumanya […]

Tukar Lemak Jadi Otot?


diet media sosial
Kalau anda lihat sekitar di media sosial, post-post yang dibuat oleh kalangan ‘influencer’ dalam niche fitness, diet, weight loss dan yang seangkatan dengannya boleh dikategorikan kepada dua spektrum: 1. Makan apa sahaja sepanjang masa sambil mengekalkan berat badan dan fizikal yang menarik. Aiskrim, pizza, alkohol dalam kuantiti banyak. Digambarkan seolah-olah […]

Kerunsingan Diet di Media Sosial


turunkan berat badan
1. “Turunkan berat badan sebanyak 10kg dalam 10 hari! Hanya perlu minum Minuman X!” 2. “Anda perlu belajar dan praktikkan menghadkan pengambilan kalori sambil mengamalkan gaya hidup sihat untuk turunkan berat badan dan mengekalkannya.” Bandingkan dua pernyataan tentang turunkan berat badan di atas, yang mana satu yang anda rasa orang […]

Kisah Kegagalan ‘Biggest Loser’


Ramadhan Tips
Selamat berpuasa dalam bulan Ramadhan! Berpuasa dalam bulan Ramadhan ini perlu dilihat sebagai salah satu cara untuk kita untuk memperkukuhkan ‘self control’ dan membuat refleksi diri. Kita harus menyedari yang ada perkara lain yang juga penting berbanding strength training dan nutrisi yang baik. Ini tak bermakna kita harus terus abaikan […]

Tips Ramadhan: Training dan Nutrisi






Artikel ini agak panjang dan mungkin agak ‘dry’ dari segi kandungannya kerana ianya penuh fakta, nombor dan perincian. Tapi sekiranya anda berjaya baca sampai habis dan fahamkan dengan baik, anda akan dapat maklumat-maklumat yang sangat berharga; ⭐️ Proses bulking dan cutting untuk bodybuilding tanpa bahan terlarang.⭐️ Angka-angka target penting ketika […]

Case Study: Beginner Yang Macam Pro!








Hierarki-Kalori-Protein
Bila kita berbicara pasal pengawalan berat badan, tak kisah sama ada untuk turunkan atau naikkan berat badan, perkara terpenting adalah jumlah pengambilan kalori setiap hari secara konsisten dan jumlah protein. Untuk naik berat badan, anda perlu ambil lebih kalori dari keperluan seharian, dan kalau nak turunkan berat badan, ianya adalah […]

Protein Menurut Kajian Terkini


training bulan Ramadhan
Knee jerk reaction saya apabila timbul soalan berkenaan training bulan Ramadhan adalah “Ye ke makan tak cukup?” Pelbagai isu dari subjek training bulan Ramadhan dan pemakanan ketika berpuasa kebanyakannya timbul daripada mitos-mitos entah mana datang.  Mitos-mitos ini terus-menerus dipercayai atas beberapa faktor; Sesuatu perkara, sekiranya diulang-ulang akan dipercayai benar, walaupun […]

Macam Mana Nak Training Bulan Ramadhan Ni? Makan Pun Tak ...


tambah berat otot
Tak Berjaya Tambah Berat Walaupun Makan Sangat Banyak Dalam masa ramai yang tengah berusaha untuk turunkan berat badan, saya juga sering disoal mengenai cara untuk tambah berat badan. Biasanya soalan nak naikkan berat badan ini dalam konteks bina badan dan nak tambah otot lah. Mana ada orang nak naik berat […]

Tak Tambah Berat Walau Dah Makan Macam Bela Hantu