Nutrition


Ramadhan Tips
Selamat berpuasa dalam bulan Ramadhan! Berpuasa dalam bulan Ramadhan ini perlu dilihat sebagai salah satu cara untuk kita untuk memperkukuhkan ‘self control’ dan membuat refleksi diri. Kita harus menyedari yang ada perkara lain yang juga penting berbanding strength training dan nutrisi yang baik. Ini tak bermakna kita harus terus abaikan […]

Tips Ramadhan: Training dan Nutrisi






Artikel ini agak panjang dan mungkin agak ‘dry’ dari segi kandungannya kerana ianya penuh fakta, nombor dan perincian. Tapi sekiranya anda berjaya baca sampai habis dan fahamkan dengan baik, anda akan dapat maklumat-maklumat yang sangat berharga; ⭐️ Proses bulking dan cutting untuk bodybuilding tanpa bahan terlarang.⭐️ Angka-angka target penting ketika […]

Case Study: Beginner Yang Macam Pro!







Hierarki-Kalori-Protein
Bila kita berbicara pasal pengawalan berat badan, tak kisah sama ada untuk turunkan atau naikkan berat badan, perkara terpenting adalah jumlah pengambilan kalori setiap hari secara konsisten dan jumlah protein. Untuk naik berat badan, anda perlu ambil lebih kalori dari keperluan seharian, dan kalau nak turunkan berat badan, ianya adalah […]

Protein Menurut Kajian Terkini


training bulan Ramadhan
Knee jerk reaction saya apabila timbul soalan berkenaan training bulan Ramadhan adalah “Ye ke makan tak cukup?” Pelbagai isu dari subjek training bulan Ramadhan dan pemakanan ketika berpuasa kebanyakannya timbul daripada mitos-mitos entah mana datang.  Mitos-mitos ini terus-menerus dipercayai atas beberapa faktor; Sesuatu perkara, sekiranya diulang-ulang akan dipercayai benar, walaupun […]

Macam Mana Nak Training Bulan Ramadhan Ni? Makan Pun Tak ...


tambah berat otot
Tak Berjaya Tambah Berat Walaupun Makan Sangat Banyak Dalam masa ramai yang tengah berusaha untuk turunkan berat badan, saya juga sering disoal mengenai cara untuk tambah berat badan. Biasanya soalan nak naikkan berat badan ini dalam konteks bina badan dan nak tambah otot lah. Mana ada orang nak naik berat […]

Tak Tambah Berat Walau Dah Makan Macam Bela Hantu



Semua Jenis Diet Pun Nak Claim Diet Terbaik Terdapat pelbagai jenis nama diet yang anda boleh Google seperti 5:2, Dukan, Paleo, Atkin’s, Southbeach dan banyak lagi. Setiap jenis diet tersebut mengamalkan beberapa prinsip berbeza tapi secara umum kesemuanya berlegar di sekitar prinsip utama yang sama. Antara prinsip yang digunapakai dalam […]

Diet Terbaik Untuk Mengurangkan Berat Badan


Adakah ubat kurus dan suplemen untuk kurus berkesan? Kebelakangan ini saya banyak terdengar tentang ubat kurus dan juga suplemen untuk kurus. Bukan sahaja ramai yang ingin tahu malah industri ini berkembang sangat pesat, sehingga pelbagai jenis ubat dan suplemen dijual merata-rata, secara online atapun offline,  rata-rata membuat dakwaan betapa berkesannya […]

Ubat Kurus dan Suplemen Untuk Kurus: Berkesan Atau Tidak


Nak Turun Berat Badan Lepas Raya Aidilfitri baru sahaja lepas. Dan seperti biasa, selepas apa-apa sahaja perayaan, banyak di antara kita yang cuba untuk turun berat badan yang telah bertambah sepanjang musim perayaan. Malangnya, kebanyakan daripada kita telah banyak kali cuba turun berat badan, namun tidak berhasil. Selepas raya tahun […]

Turun Berat Badan Pasca Aidilfitri