Diet Terbaik Untuk Mengurangkan Berat Badan


Semua Jenis Diet Pun Nak Claim Diet Terbaik

Terdapat pelbagai jenis nama diet yang anda boleh Google seperti 5:2, Dukan, Paleo, Atkin’s, Southbeach dan banyak lagi. Setiap jenis diet tersebut mengamalkan beberapa prinsip berbeza tapi secara umum kesemuanya berlegar di sekitar prinsip utama yang sama. Antara prinsip yang digunapakai dalam diet-diet tersebut termasuklah:

 • Puasa berkala (intermittent fasting, IF)
 • Rendah karbohidrat, tinggi protein/tinggi lemak
 • Rendah Glycemic Index (GI)

Terdapat juga beberapa jenis diet yang prinsipnya agak kelakar:

 • Penekanan penggunaan produk gantian makanan (bunyinya sangat kapitalis)
 • Pengurangan makanan yang menghasilkan asid (apa jenis merepek ni?)

..dan pelbagai lagi yang saya rasa mual bila membaca mengenainya.

Jadi, yang mana satu diet yang terbaik untuk mengurangkan berat badan?

diet terbaik untuk menurunkan berat badan

Terdapat satu kajian yang menarik untuk kita buat jadi rujukan di sini:

Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates.

 

Apakah kekuatan kajian ini?

Jumlah sampel kajian yang banyak: Terdapat 811 peserta daripada pelbagai latarbelakang tanpa mengira umur, pendapatan, geografi, dan lain-lain. Setakat pengetahuan saya, ini adalah randomized controlled trial terbesar berkenaan diet untuk mengurangkan berat badan.

Kadar komitmen penyertaan yang baik: Bilangan peserta yang menarik diri adalah sangat rendah, di mana komitmen penyertaan yang buruk adalah masalah besar dalam kajian-kajian lain.

Durasi yang panjang: Durasi yang diambil untuk kajian ini adalah 2 tahun, durasi yang terpanjang untuk kajian seumpamanya.

Kadar compliance (kepatuhan) turut diukur. Compliance dalam kajian ini diukur secara objektif, contohnya nitrogen dalam air kencing diukur untuk menilai compliance terhadap jumlah pengambilan protein.

Aktiviti susulan yang baik: Aktiviti susulan yang dilakukan termasuklah sesi latihan secara individu dan berkumpulan untuk menggalakkan pengekalan komitmen.

Apakah asas metodologi kajian ini?

811 peserta dibahagikan secara rawak kepada 4 kumpulan yang mengamalkan 4 diet yang berlainan iaitu:

 • 20% lemak, 15% protein, and 65% karbohidrat ; rendah lemak, protein biasa.
 • 20% lemak, 25% protein, and 55% karbohidrat; rendah lemak, tinggi protein
 • 40% lemak, 15% protein, and 45% karbohidrat; tinggi lemak, protein biasa
 • 40% lemak, 25% protein, and 35% karbohidrat; tinggi lemak, tinggi protein

Kesemua diet ini mempunyai purata defisit kalori sebanyak 750 kalori daripada agregat pengambilan protein asal. Peserta-peserta mengikuti diet ini selama dua tahun, di mana mereka juga perlu mengambil bahagian dalam aktiviti senaman sederhana selama 90 minit setiap minggu, membuat diari makanan setiap hari, mengisi maklumat dalam aplikasi web yang memantau sejauh mana kepatuhan peserta terhadap diet masing-masing, dan menghadiri aktiviti berkumpulan dan individu untuk menggalakkkan kepatuhan.

Apakah hasil kajian ini?

Kesemua jenis diet memberikan kesan sama dalam menurunkan berat badan secara sederhana dan mengekalkan penurunan berat badan selama 2 tahun.

Kesimpulan

 1. Mana-mana diet yang menekankan defisit kalori akan berhasil tanpa mengira amaun protein, lemak dan karbohidrat yang diambil.
 2. Diet seharusnya di rencanakan berdasarkan keperluan individu dan faktor budaya, bukan sekadar cadangan pengambilan nutrisi, supaya ianya berkekalan lebih lama.
 3. Strategi pengubahsuaian perilaku (behavioural modification) mungkin adalah sesuatu yang lebih penting daripada komposisi diet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *