10 Soalan Kerap Berkenaan Training di Gym

soalan kerap training

Kami sering ditanyakan dengan pelbagai soalan di gym berkenaan training, nutrisi dan sebagainya. Di sini kami nak kumpulkan 10 soalan paling kerap kami terima berserta jawapan. Semoga ianya membantu anda untuk training dengan lebih baik!

1. Berapa banyak reps nak buat?

Bergantung kepada objektif dan fasa latihan. Sekiranya fokus anda ialah hypertrophy, maka tak kisah berapa pun reps yang dibuat, anda akan meransang proses hypertrophy dengan baik asalkan volume latihan anda mencukupi.

Tapi strategi training yang baik akan menggabungkan kedua-duanya. Sebab saiz otot yang lebih besar akan memberi kelebihan dari segi potensi untuk hasilkan daya (kekuatan otot), dan sekiranya anda lebih kuat, anda akan ada lebih potensi untuk meransang proses hypertrophy.

Cara paling mudah, guna reps yang rendah (3-5 reps) untuk exercise compound yang besar (deadlift, bench press, squat dan military press). Dan kemudiannya disusuli dengan exercise spesifik untuk hypertophy menggunakan reps yang lebih tinggi (8-12 reps).

Yang penting, setiap set perlulah cukup ‘susah’, jadi pilihlah berat yang sesuai dan aplikasikan progressive overload.

2. Berapa set nak buat?

Julat set yang boleh dilakukan sebenarnya agak besar. Tapi untuk memudahkan anda, mulai dengan 10 set per minggu untuk setiap bahagian badan.

10 set ini merangkumi beberapa exercise untuk bahagian badan yang sama. Sebagai contoh, untuk latihan chest, anda boleh guna 3 exercises iaitu bench press, incline dumbbell bench press dan machine fly. Untuk cukup 10 set, anda boleh buat bench press 4 set, incline dumbbell bench press 3 set dan machine fly 3 set.

Dan tak semestinya tiga exercise di atas dilakukan pada hari training yang sama!

3. Apa exercise yang bagus?

Exercise yang paling bagus ialah exercise yang tidak membuatkan anda cedera atau memburukkan keadaan kesihatan anda.

Anda boleh guna pelbagai jenis exercise untuk objektif yang sama. Antara faktor yang akan menentukan exercise terbaik untuk anda ialah pengalaman anda, pengetahuan teknik, kecederaan semasa dan kelemahan anda.

Strategi mudah yang anda boleh guna untuk pilih exercise ialah pilih satu exercise yang anda mampu buat dengan baik untuk setiap pergerakan utama (hip hinge, squat, horizontal press, vertical press, horizontal pull dan vertical pull). Kemudian pilih 2-3 exercise yang fokus kepada hypertrophy atau untuk jadi ‘accessories’.

Seterusnya, pastikan anda aplikasikan progressive overload untuk setiap exercise dan anda pasti akan nampak hasil yang baik.

4. Bagus tak training routine yang dapat dari internet?

Ya dan tidak.

Kalau anda boleh commit untuk buat rutin training tersebut secara konsisten untuk jangka masa panjang, ianya sebenarnya cukup baik. Sebab salah satu prinsip asas untuk nampak hasil dari mana-mana rutin training ialah konsistensi!

Tapi kalau rutin latihan tu susah sangat atau ambil masa yang terlalu lama sampai anda tak boleh buat secara konsisten, dah pasti ianya bukan rutin training yang baik.

Anda boleh baca artikel kami tentang bagaimana untuk tahu program training yang anda dapat di internet tu bagus atau tak di sini.

5. Betul ke higher reps untuk tone dan lower reps untuk strength?

Tak tepat!

Pertamanya ‘tone’ ialah terma yang sangat tidak tepat. Biasanya bila orang sebut terma ‘tone’, perkara sebenar yang dirujuk ialah definisi otot.

Anda cuma boleh nampak definisi otot bila peratusan lemak badan anda cukup rendah. Ianya tak berkaitan dengan jumlah reps yang tinggi atau rendah.

Tapi lower reps memang ada kelebihan untuk develop strength. Dari segi hypertrophy pula, jumlah reps yang dilakukan tak penting selagi training volume cukup dan progressive overload berlaku.

6. Perlukah ke gym kalau nak training?

Ya dan tidak.

Kalau anda baru mula untuk buat weight training, sepasang adjustable dumbbells pun dah cukup sebenarnya. Macam-macam exercises yang boleh dibuat dan selagi anda aplikasikan progressive overload, anda akan nampak hasil.

Tapi bila anda dihadkan oleh sepasang adjustable dumbbells tersebut, maka progressive overload anda akan terhenti pada satu peringkat kerana dah susah untuk progress. Nak tambah weight, berat pada dumbbells tersebut dah maximum. Nak tambah reps pula, kena ambil masa yang sangat lama untuk setiap set.

Anda akan selesaikan masalah ni dengan pergi ke gym. Anda akan ada akses kepada pelbagai equipment dan pilihan exercise anda akan jadi lebih pelbagai. Weight yang ada di gym juga lebih bervariasi.

Selain itu, anda mungkin akan rasa lebih semangat untuk training kalau pergi ke gym, sebab ada kawan-kawan dengan minat yang sama.

Apa lagi, jom lah ke VI FITNESS Seremban!

7. Berapa hari nak training dalam seminggu?

Bergantung kepada bagaimana anda mahu susun jadual training anda.

Anda mesti mampu untuk buat rutin training secara konsisten untuk nampak hasil yang signifikan, tak kisah apa pun objektif training. Sekiranya anda ada satu rutin training yang memerlukan anda training 5 hari seminggu, tapi anda cuma mampu buat 3 hari, maka rutin 5 hari seminggu tersebut bukanlah terbaik untuk anda.

Lebih baik jika anda ada rutin latihan yang hanya memerlukan anda training 3 kali seminggu. Ianya lebih praktikal dan lebih kebarangkalian untuk anda commit dalam jangka masa panjang.

Sebab itu juga kami menyarankan anda baca bagaimana untuk pilih program latihan yang sesuai untuk anda.

Atau, anda boleh juga langgan khidmat online coaching atau programming kami! Confirm program latihan yang kami buat sesuai sebab ianya dibuat spesifik untuk anda!

8. Boleh tak buat cardio dan weight training dalam serentak?

Boleh!

Exercise yang melatih cardiovascular endurance yang biasa orang panggil ‘cardio’ boleh dilakukan dalam sesi training yang sama.

Exercise jenis cardio akan turunkan musle mass? Ianya mitos. Prinsip energy balance (calorie in – calorie out) masih terpakai. Kalau anda mengambil jumlah kalori yang mencukupi, anda takkan hilang otot walaupun buat exercise cardio berjam-jam.

Perkara yang anda perlu pertimbangkan bila nak buat exercise jenis cardio ialah objektif training, masa yang ada untuk training, dan recovery. Anda ada sumber yang terhad (dalam bentuk tenaga, masa dan recovery rate), jadi gunakan sumber-sumber anda sebaiknya.

9. Berapa lama nak training dalam satu sesi?

Ini bergantung kepada bagaimana anda susun jadual training dan tahap komitmen terhadap training.

Kalau training dengan volume atau intensiti yang tinggi, biasanya masa yang diambil lebih lama. Tapi ‘lama’ itu juga relatif!

Sebab itu anda perlukan program training yang baik, di mana anda akan mampu menjalani proses training seperti dirancang, tanpa mengkompromi masa bersama keluarga, masa rehat atau mengganggu prestasi kerja anda!

Kami boleh je buatkan training program yang terbaik untuk anda!

10. Saya cuma nak turun berat, weight training masih perlu tak? Buat cardio je tak boleh ke?

Ahaaa! Ini satu salahanggap yang sering ada di gym kami, terutamanya di kalangan perempuan!

Otot lebih aktif secara metabolik berbanding lemak, maka kalau anda ada lebih otot, anda akan bakar lebih banyak kalori walaupun ketika berehat. Jadi, anda perlukan lebih jisim otot. Anda perlu weight training untuk tambah jisim otot.

Lagi pun, cardio cuma salah satu ‘alat’ yang boleh digunakan untuk capai objektif training anda.

Banyak benefit weight training ni. Bukan sekadar nak turun atau maintain berat je. Jisim otot yang lebih besar akan sangat membantu apabila kita makin berusia.

Untuk perempuan, janganlah takut dengan weight training. Anda takkan jadi berotot dan menakutkan! Paras fisiologi hormon testosterone dalam seorang perempuan jauh lebih rendah daripada lelaki. Tapi, dari segi training dan diet, anda sebagai perempuan sebenarnya setanding lelaki!

Jadi, jom lah training di VI FITNESS Seremban!

Tolong kami SHARE artikel ini kepada kawan-kawan anda untuk bantu lebih ramai orang lagi ya!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

One thought on “10 Soalan Kerap Berkenaan Training di Gym

  • hanif

    macam mana nak jadi personal trainer dekat vi fitness,kalau bole sy nk kerja dekat sana.Tapi umur sy baru 17 tahun,so lepas spm macam mana perjalaanan sy untuk menuju kerjaya dalam bidang fitness